Çocuk Anlaşılmak İster Çocuklarla Sağlıklı iletişim Kurmak
- Esra ÜLÇETİN
- 20 Eki 2024
- 2 dakikada okunur
Çocuk Anlaşılmak İster: Çocuğunuzla İyi Bir İletişime Ne Dersiniz?

Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak, kim istemez ki? Aileler ve çocuklar arasında iletişim sorunları oldukça yaygın görülmektedir. Bazı aileler bu sorunları daha kolay çözerken, çoğu aile için bu durum zorlayıcı olabiliyor. Çocuklarımızla iletişim kurarken, doğru bildiğimizi sandığımız bazı hatalar da yapabiliyoruz.
Büyüklerimiz hep ne derdi: "Söz büyüğün, sus küçüğün." Bizim nesil bu kültürel yapıyla büyüdü. Büyüklerimizle derin ve bizi yaşam boyu etkileyecek iletişimler kuramadık. Hatta bir yere gezmeye gittiğimizde bile, "Canım Annem" kardeşim ve benim yerimize söz hakkını alırdı.
Çoğu ebeveyn, çocuklarının daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasını arzu eder. Her ebeveynin çocuğu için farklı hayalleri ve umutları vardır. Çocuklar ise sadece aileleri tarafından anlaşılmak ve iyi bir iletişim bekler.
Çocuğunuzu yetiştirirken onunla kurduğunuz iletişim biçimi çok önemlidir. Bu iletişim biçimi, çocuğun hayatı boyunca diğer insanlarla kuracağı iletişimleri de şekillendirir. İşte çocuklarınızla doğru iletişim kurmak için kullanabileceğiniz altın kurallar:
İyi bir dinleyici olun. Yorum yapmadan, tarafsız bir şekilde dinleyin.
Onunla konuşurken göz seviyesine inin. Diz çökerek göz teması kurun ve dikkatlice dinleyin.
Sorunlarını paylaşıyorsa, çözmeye çalışmayın. Çözümü kendisinin bulmasına yardımcı olun.
Kararlı olun. Aldığınız kararlar kısa süreli olmasın, her yeni kararda kararlılığınızı gösterin.
Sorumluluk verin. Çocuğunuzun evde de görevleri olsun. Odasını toplaması, yemek masası kurmak, toplamak veya bulaşık makinesine tabak dizmek gibi işlerde size yardımcı olabilir. Bu işleri başardıktan sonra ona teşekkür etmeyi unutmayın.
Sevdiğinizi söyleyin. Sevgiyle büyüyen bir çocuk, hayatta daha sağlam adımlar atar.
Tutamayacağınız sözler vermeyin. Verdiğiniz sözleri tutun ki çocuğunuz size ve başkalarına güven duysun.
Sınırlar koyun. Sınırlarınızı çocuğunuzla birlikte belirleyin ve sınırları aştığında kararlı bir tavır sergileyin, ancak bunu bağırmadan yapın. Açıklayıcı olun.
Sabırlı olun.
Zaman planlaması yapın. Ne kadar televizyon izlenecek, ne zaman uyunacak, sizinle ne kadar vakit geçirilecek gibi zamanları birlikte planlayın.
Rolleri değiştirmeyin. Çocuğunuzun arkadaşı olmayın, anne-baba rolünüzde kalın. Onun arkadaşları zaten olacak, sizin anne-baba rolünüz devam etsin.
Kitap okumayı teşvik edin. Çocuğunuza bol bol kitap okuyun ve kitap okuma alışkanlığı kazandırın.
Çocuklarımızın istediğimiz gibi olmaları için değil, sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için doğru iletişim kurmayı unutmayalım. Yetiştirdiğimiz her çocuk, ileride duyarlı bir birey olduğunda, toplumda duyarlı bireyler topluluğu oluşturacaktır.
Tabii, bu duyarlı çocuklar topluluğunu oluşturmak sadece ailelerin değil, öğretmenlerimizin de sorumluluğudur. Peki, sınıflarımız nasıl olmalı?
Öğretmenin Karmaşık Rolü
Amaçlı öğretmenler, belirli hedefler doğrultusunda karar alabilen ve bu amaçları şeffaf bir şekilde başkalarına açıklayabilen profesyonellerdir. Öğretmenin çocuklarla olumlu ilişkiler kurması, çocukların sağlıklı gelişimlerini ve öğrenmelerini desteklemenin temel yoludur.
Öğretmenler, duyarlı bir çocuklar topluluğu oluşturma çabasında olmalı; sınıflarında olumlu etkileşim içinde olan, birbirine saygılı davranan, beraber öğrenen bir ortam yaratmalıdır. Araştırmacılar, çocuklarda sosyal yeterliliği desteklemek ve zorlu davranışları önlemek için "Piramit Modeli" geliştirmiştir.

Piramit Modelinin Öğeleri
A-Yoğun bireyselleştirilmiş müdahaleler
Bireyselleştirilmiş destekleyici davranış planları sonucu oluşan değerlendirme tabanlı müdahale
B-Sosyal ve duygusal öğretim stratejileri
Önleyici ve iyileştirici sosyal becerilerin öğretilebilmesi için sistemli yaklaşım
C-Yüksek kaliteli destekleyici ortamlar
Tüm çocuklar için olumlu yönleri yüksek kaliteli erken çocukluk ortamıyla destekleme
D-Çocuklarla olumlu ilişkiler
Sağlıklı sosyal duygusal gelişimi desteklemek için yetişkinler ve çocuklar arasında destekleyici, duyarlı ilişkiler önemli öğelerdir.
Öğretmenlik; vizyon ve karar almayı gerektirdiği için bir sanattır.
Her çocuğa hediye olacak öğretmenini bulması dileğiyle….
Tüm öğretmenlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyor,
24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutluyorum.
Esra ÜLÇETİN
Comentários